§ 5

 De 2 genforeningssten er blevet malet op af Jan Rasmussen(malermester) i anledning af 90 årsdagen for Genforeningen

Ja i i 2010 er det 90 år siden, vore bedsteforældre eller oldeforældre fik at mærke at § 5 eksisterede. De stemte sig tilbage til Danmark.
I 1920 altså for nøjagtig 90 år siden, d. 15. juni blev Sønderjylland genforenet med Danmark.
Der var afstemning i 2 zoner. Zone 1 var Sønderjylland (Nordslesvig) og zone 2 var Sydslesvig.
Zone 1 valgte at bliver dansk og zone 2 at forblive tysk.
I årene efter blev der rejst genforeningssten næsten overalt i Sønderjylland og vi har 2 i sognet, en i Stevning og en i Svenstrup.

 

  Paragraf 5

Hvad var § 5 egentlig? (foruden krydset og kroen) – lad os lige repetere:
Efter krigen i 1864, hvor Danmark tabte Holsten og Slesvig til Preussen og Østrig, blev der forhandlet fred i Prag i 1866. I Pragfreden, som den kaldes, fik kejser Napoleon d. 3. indføjet en paragraf 5 med følgende ordlyd:
§ 5: Østrig overlader Holsten og Slesvig til Preussen, ”dog således, at befolkningen i de nordlige distrikter af Slesvig skal afstås til Danmark, når den ved frie afstemning tilkendegiver ønsket om at blive genforenet med Danmark”.
(Læs hele § 5 historien i Stevningbogen side 27)
PS 15. juni 1920 var grænsens forløb helt fastlagt, og det er derfor senere blevet den officielle dag, hvor genforeningen fejres, og er det stadig. Derfor skal der også flages fra statslige bygninger den dag.  Selve genforeningens officielle gennemførelse i 1920 skete dog først 9. juli, som derfor er den officielle genforeningsdag. Begivenheden blev markeret med stor festivitas. 10. juli red H. M. Kong Christian den 10. over grænsen ved Frederikshøj mellem Kolding og Haderslev på sin hvide hest. Genforeningen blev fejret overalt i Danmark. På den gamle slagmark fra 1864-krigen, Dybbøl banke, var der 11. juli 1920 samlet op mod 100.000 mennesker

 

Skriv en kommentar